scheef huisje


scheef huisje 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; neologisme)

laatstekanswoning, doorgaans een containerwoning, voor mensen die in een andere woonomgeving voor te veel overlast zorgen of die niet kunnen aarden in een gewone woonwijk; woning bedoeld voor notoire overlastbezorgers; asowoning
Scheef huisje is het enkelvoud van scheve huisjes, de letterlijke vertaling van Deens skaeve huse. Omdat Skaeve Huse (uitgesproken als 'skeeve hoese') meestal wordt gezien als de eigennaam van een specifieke woonvorm, wordt het vaak met hoofdletters geschreven. Maar volgens de officiële spelling is het woord inmiddels ingeburgerd als soortnaam, en wordt het dus met kleine letters geschreven. Hetzelfde geldt voor scheef huisje en scheve huisjes.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een scheef huisje…

is een huis; is een gebouw

      Algemene voorbeelden


      De gemeente Kaag en Braassem gaat een zogenoemd 'scheef huisje' bouwen. De gemeenteraad heeft hiervoor opdracht gegeven aan het college, zo is te lezen in een persbericht. In een Scheef Huisje komt iemand wonen die door persoonlijke omstandigheden niet goed in een normale woonwijk kan wonen. De manier waarop die persoon woont of leeft, sluit namelijk niet altijd aan bij de directe omgeving. Ze hebben bijvoorbeeld een ander dag- /nachtritme of maken meer geluid dan wenselijk is. Ze wonen het beste op een plek waar ze zichzelf kunnen zijn, zonder anderen te storen en zonder veel sociale prikkels. Vaak is het iemand die op zichzelf is.

      https://www.studiokaagenbraassem.nl/nieuws/gemeente-bouwt-scheef-huisje-in-nieuwe-wetering,

      Samen met zorgaanbieder De Binnenvest en woningcorporatie Rijnhart Wonen realiseert de gemeente Zoeterwoude twee woonunits aan het Zwetpad. De woningen zijn voor mensen die niet of niet goed in staat zijn om in een normale woonomgeving zelfstandig te wonen. Zij hebben bij het wonen intensieve begeleiding nodig vanwege psychische problemen. De twee woonunits komen op een plek waar zo min mogelijk prikkels zijn. Daarom is gekozen voor de locatie aan het Zwetpad. Daar zijn geen directe buren. De bewoners zijn erg op zichzelf en vinden het lastig om zich aan te passen aan een "gewone" woonomgeving. In de sobere woonunits, in de volksmond ook wel 'scheve huisjes' genoemd, wonen zij onder begeleiding van Zorgaanbieder De Binnenvest. De stabiele woonsituatie biedt rust.

      https://www.zoeterwoude.nl/actueel/ontwikkelingsprojecten/openbare-ruimte/woonunits-zwetpad

      Er komen definitief twee scheve huisjes in Oegstgeest. De woningen voor mensen die niet kunnen aarden in een normale woonwijk komen aan de rand van het dorp langs de A44, nabij het Groene Kerkje, en worden uiterlijk in oktober opgeleverd.

      https://sleutelstad.nl/2024/05/23/twee-scheve-huisjes-in-oegstgeest-komen-langs-a44/,

      Het is een wettelijke taak vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning om als gemeente huisvesting te regelen voor mensen die niet of niet goed in staat zijn om in een reguliere woonomgeving zelfstandig te wonen. Het gaat om mensen die vanwege psychische problemen intensieve begeleiding nodig hebben bij het wonen. Bewoners van scheve huisjes zijn erg op zichzelf. Ze begeven zich niet of nauwelijks onder andere mensen. Dit wordt 'beschermd wonen' genoemd.

      https://www.katwijk.nl/zorg-en-inkomen/over-het-wijkteam/scheve-huisjes

      Er komen twee zogeheten 'scheve huisjes' in Oegstgeest. [...] De term 'scheve huisjes' is een vrije vertaling van de Deense 'Skaeve Huse'. Dit zijn containers die geschikt zijn gemaakt om tijdelijk of langdurig in te wonen. De toekomstige bewoners zijn mensen die elders voor overlast zorgen, dakloos zijn geworden, maar nergens meer terecht kunnen. De locatie die Oegstgeest nu heeft gekozen is eigendom van de gemeente. Woningbouwcorporatie MeerWonen gaat de 'scheve huisjes' verhuren. Stichting de Binnenvest zorgt voor de begeleiding van de bewoners om mogelijke overlast tot een minimum te beperken.

      https://sleutelstad.nl/2022/12/18/oegstgeest-heeft-locatie-voor-scheve-huisjes-gevonden/,

      Etymologie


      Aard herkomst leenvertaling
      Vroegste datering 2022
      Brontaal Deens
      Vorm in brontaal skaeve huse
      Betekenis in brontaal rare huizen